Simptom-simptom Students Di Akhir Semester







Tertarik dengan status sorang member aku kat FB kak Had Ira,
bila dah hujung-hujung sem macam-macam simptom akan keluar antaranya:

1. Emosi akan mula tak stabil
 Emosi terganggu kerana suasan yang terlalu busy, kelam kabut dengan test dan esaimen yang berderet, sampai tak tahu mana yang nak disiapkan dulu.

2. Makan banyak
 Betol jgak, bila dah stress perut pun akan lapar, bagi aku dengan cara makan banyak dapat kurangkan stress sikit.he3

3. Asyik nak keluar kampus
Urmm, ni bukan style aku kot, aku kalau dah stress memang dok kampus je, paling jauh pun aku balik rumah terus kat Seremban.=)

4. Bergaduh dengan kawan
 Ni mungkin terjadi sebab kawan tak bagi kerjasama waktu group esaimen, or kawan yang penting kan diri sendiri time kita tengah busy, stress, tension dan sebagainya.

5. Bergaduh dengan boyfriend
 Bila kita stress orang yang selalu jadi mangsa mesti bf/gf. Kat dia la tempat aku mengadu, menangis, ketawa dan lepaskan geram. Time-time macam bf/gf kena lah memahami keadaan pasangan yg busy dengan kerja, bagi dia semangat atau nasihat supaya dapat kurangkan stress dia untuk selesai semua masalah dan kerja yang ada.

6. Tak cukup tidur
 Yeah! Paling tempat, minggu ni je aku ada 4test! gile punya UiTM, ni dah macam kes penderaan student tau x!! Macam mana nak dapat tidur yang secukupnya. =(


Apa yang kowang buat ea kalau stress??
Menangis ea? Mengadu kat mak ea?
Urmm, most of my friend macam tu, tapi tak bagi aku.
Bila ak stress aku suka mengamuk sorang2 tak tentu pasal, baling bantal, baling pensel, sebab aku rasa puas.

Tapi cara yang terbaik bila kita stress adalah dengan mendekatkan diri dengan Allah s.w.t =)
Pasti dia akan mempermudahkan semua kerja dan urusan kita semua. InsyaAllah =)















5 comments:

Liyana Zahim said...

Mkn bnyk tu setuju nau la sy.. Hahaha...

JIJI YU said...

sbb tu setan mudah nak masuk dalam jiwa

nuruashia ♥ said...

yeeeee...nuru da mula merasaiiii semua simptom di atas kecuali bergaduh ngn bf..

cara nk ilang stress bg nuru adalah, tidoo hahahaha...

Mr Danel said...

hehe , relaks lah ,if stress cbe rest kn mnda! klo tmbah kn emotional prblem lagi parah!

macam hero! hero akan duk dgr lagu hindustan sebb dowg joget ohsome!
hahaha

gud luck k! hero doakn kamu tersenarai dlm senarai dekan! doakn hero jugak k!


sesama kita dean list uitm sem nie k

ch@ said...

GoodLuck Dear.
kalau akak stress, akak nangis je. nnt ada tukang pujuk yg comel. Oni.
biasanya nangis dlm bilik air, pastu buat kerja gaya tak puas hati, smua benda pun main cecampak je.