Persembahan Kuda Kepang & Barongan #2



Sambungan entri yang INI...

Aktiviti pada hari pertama kitowang di Homestay Kampung Parit Bugis diteruskan lagi dengan persembahan kuda kepang dan barongan pada waktu malam. Kuda kepang memang dah menjadi adat orang Johor cuma barongan ni ape mende alah pon aku tak tahu, ni pertama kali aku dengar..

Sebelum persembahn dijalankan lecturer kitowang ada cakap yang this is the real kuda kepang, means bukan kuda kepang yang biasa kita tengok time majlis tu aw.. ni kuda kepang yang real, yang ada pemujaan, asap, rasuk merasuk dan so on la..

So perasaan excaited kitowang pada awal nya teros tukar jadi takot, siap ada yang tak nak tengok, menyorok bagai.HAHAHA

Persembahan malam tu bermula dengan mengasap ape mende tah, aku pon tak faham, dari pemerhatian aku, ahli-ahli kuda kepang seolah-olah sedang membaca jampi dan memagar kawasan persembahan.
*serius ketam kitowang seram!! =|


Ni adalah kumpulan pakcik-pakcik yang memainkan alat muzik
traditional, SERIUS! alunan muzik dia sangat best dan mengasyikkan 
i tell u =)


Bersama classmates yang teruja dan takot pada masa yg sama
Ada ura2 yang cakap, dilarang pakai baju merah waktu tengok persembahan
kuda kepang sebab nanti akan dipanggil..
tengok situ aku pakai baju warna apa!!
(T__T)



persembahan dimulakan oleh 3orang gadis Kampung Parit Bugis
yang menari kuda kepang..
comel-comel semuanya
(^^")

Ha ini lah yang dinamakan BARONGAN!
Si Pemain akan memasokkan kepala dalam benda tu,
mengigit dan menari sambil mengikut rentak dan alunan muzik,
tengok muka barongan tu je cukup la!
Scary kan!!
=|

That guy yang berpeluh2 tu lah yang main barongan,
hensem kan? =p
dan itu Amirul, classmate aku mencuba untuk main barongan,
tapi tak larat okeyh sebab benda tu terlalu berat..
imagine macam mana guy yang handsome ni main??
=|

kalau nak tahu sedikit sejarah pasal Barongan klik SINI


ni barisan pemain kuda kepang yang lelaki,
diowang ni kira pemuda-pemuda kampung Parit Bugis,
sebelum memulakan persembahan, diowang "mengasap" kan dulu kuda kepang
dekat asap kemenyan.


persembahan bermula,
mengikut rentak dan sebatan tali cemeti diowang menari,
tapi setiap sebatan tali cemati tu buat aku terperanjat berok tahu!!
kuat giler bunyi dia


Ha! ni plak bila salah seorang pemain kuda kepang tadi dah mula meracau,
menurut orang-orang kat situ, "mambang" dah masok dalam badan dia,
bunyi macam kelakar kan?? tapi its true babe..








Ni antara aksi-aksi mereka malam tu, banyak actually tak ter upload den,
ramai antara gang diowang kena rasuk dek mambang,
kami ingat diowang ni menipu aw,
but fikir-fikir balik boleh ke orang waras kopek kelapa pakai gigi?
makan kaca? lompat dan baring atas kaca?


ni part paling lawak, ketakotan yang kitowang rasa yang kononnya
siapa pakai baju merah akan dipanggil oleh penari kuda kepang,
berakhir dengan ni, persandingan dua orang budak kitowang,.
hahahahahha serius kelakar time ni! 


Mamat dua orang ni pun bukan betol, dah kena sampuk jugak,
tapi cara dia kena sampuk tu kelakar,
dia buat lawak! diowang cakap kena sampuk dengan mambang kelakar
hahaha

So ni ialah pengalaman pertama aku menyaksikan the real kuda kepang and barongan, perasaan teruja bertukar menjadi takuuut kemudian jadi seronok dan pastu jadi kelakar. Memang best giler dapat pengalaman macam ni! Bagi sesiapa yang tengah mencarik homestay best kat Johor, sini la tempat nya, Homestay Kampung Parit Bugis =)

Next entri lawatan kami ke Tempat Buat Gasing dan Ladang Nenas =)


Thanx =)










3 comments:

farah hanim said...

kalau pemain kuda kepang tu serius main tu then dia orang yg berilmu
berkemngkinn yg ader spirit sekali dengn dia
hehee
kawan penh gtaw dlu

Kuronofu91 said...

perhhh...seram jer event ni....

ain dzaya said...

awww..beznyer rasai life org kampung..even ain org kg tp ta penah lalui semua tu..sadisnyee!