Betul Ke Roh Balik Di Bulan Ramadhan





Salam Ramadhan ke-5 !!

Guys, pernah dengar tak orang cakap :

" bulan puasa ahli kubur akan terlepas dari seksa kubur. Jadi roh mereka akan pulang ke rumah untuk menjenguk ahli keluarga masing-masing."

Apakah benar perkara ni ? Atau sekadar kepercayaan ?

Setiap kali bulan ramadhan, orang yang paling aku nantikan dia balik ialah Arwah Nenek aku yang menjaga aku sejak kecil. Arwah nenek meninggal waktu umur aku 12tahun kerana kanser.

Jadi kalau betul lah roh balik di bulan Ramadhan mesti arwah nenek aku dah balik kan tengok anak-anak dan cucu dia. (^^")

Sesiapa yang ada info atau hadis berkaitan dengan perkara ni boleh la share ea. Supaya kita semua sama-sama tahu.

Al-Fatihah buat mereka yang telah pergi.









12 comments:

syerz eyryn said...

hah ! ryn pown slalu dgr cm tue. .
but, mama ryn ckp mybe coz diorg lepas seksa kbur. .
tah laa :)

::dAuZsHaNLeY:: said...

rindu jugak kat arwah nenek yg meninggal tahun lepas..=(

Key said...

dga cite, certain roh je yg dibenarkan balik jumpe org yang die sayang mcm family ke. tapi tak semue sbb kejahatan yg dilakukan mase di dunie. tapi semue bebas dr diseksa.

tak tahu betul ke tak. tapi ade org buat notes dekat fb. just sharing ^^

Saiazuan said...

subhanallah.. dgn kuasa NYA xde yg mustahil

SoLy SoLicious said...

pernah dengar tp xdpt dipastikan ....huhu

JIJI YU said...

aku nak cek balik betol ke idak..

tiefazatie said...

xtau btol ke x..
tp ifa pernah mimpi jumpa ngn arwah nenek nie..masa bulan pose la kat kg nie..masa kami ramai2 ada nie..
sampai bau die pun ada nie ble ifa bgn..
tapi mmg ifa nampak arwah nenek senyum je..
die tengok semua cucu2 die..
ntah la..terasa cm btol tau..alih2 je terjaga..
wallahualam..

shafiqabdshukor said...

wallahua'lam...
tp sumer roh akan dibebaskan dr seksaan masa bulan ramadhan..

Far8 budak baik said...

seyes ke wehhh???
aku baru tahuuuu...
uwaaaaa..seyes sedihhhh.
tapi ahli kubur terlepas dari seksa kubur tu betol..nenek belah ayah aku..tak sempat jumpe pun..
wajah arwah pun x tahu cam ner...
slm knl ehh

tomatokering :) said...

tataw lah ek .. tapi yg penting bila2 pon jangan lupa doakan dorang ;)

::Miss Hearty:: said...

Al-Fatihah~

jom komen entri terbaru kite :)

http://heartylolipop.blogspot.com/2011/08/eyeliners-raya-giveaway.html

[sutera kasih] said...

yaka?xpenah dgr..kalo benar..rindu nenek jgk T___T